2025-07-21
Wózek paletowysą ważnym sprzętem w logistyce i magazynowaniu. Ich stabilna praca ma kluczowe znaczenie dla efektywności pracy. Jednakże podczas użytkowania urządzenia mogą wystąpić awarie spowodowane układami hydraulicznymi, elementami mechanicznymi lub niewłaściwą obsługą.
I. Usterki układu hydraulicznego
1. Nie można podnosić ani opuszczać wideł
(1) Nie można docisnąć/niewystarczający wzrost
Powody:
Niewystarczająca ilość oleju hydraulicznego lub zanieczyszczona jakość oleju.
Nieprawidłowe położenie śrub regulacyjnych (np. korpus zaworu zawsze w stanie otwartym).
Powietrze w cylindrze hydraulicznym.
Rozwiązanie:
Uzupełnij olej hydrauliczny do wymaganego poziomu i wymień na czysty olej hydrauliczny.
Wyreguluj położenie śrub regulacyjnych, aby upewnić się, że korpus zaworu zamyka się prawidłowo.
Usuń powietrze z butli (poprzez kilkakrotne naciśnięcie uchwytu w celu wydmuchu).
(2) Nie można obniżyć
Powody:
Zawór nadmiarowy ciśnienia nie jest prawidłowo wyregulowany.
Tłoczysko cylindra jest niewspółliniowe lub zdeformowane na skutek przeciążenia.
Uszkodzenia podzespołów (takie jak korpus zaworu, pęknięcie sprężyny).
Rozwiązanie:
Ustawić zawór bezpieczeństwa na odpowiednie ciśnienie.
Wymień zdeformowane tłoczysko lub cylinder, napraw lub wymień uszkodzone części.
2. Nieprawidłowa prędkość podnoszenia
(1) Wolna prędkość narastania
Powody:
Olej hydrauliczny zawiera zanieczyszczenia lub wilgoć.
Zawór nadmiarowy ciśnienia nie jest prawidłowo wyregulowany, co powoduje niewystarczające ciśnienie.
Powietrze w pompie olejowej.
Rozwiązanie:
Wymień na czysty olej hydrauliczny i regularnie czyść filtr oleju.
Wyreguluj ciśnienie zaworu bezpieczeństwa i usuń powietrze z pompy olejowej.
(2) Powolne wspinanie się lub czołganie
Powody:
Poważny wyciek w układzie hydraulicznym, starzejące się lub uszkodzone pierścienie uszczelniające.
Powietrze zmieszane w cylindrze.
Rozwiązanie:
Dokręć śrubę spustową oleju i wymień zużyte pierścienie uszczelniające.
Usuń powietrze z systemu (poprzez wielokrotne operowanie uchwytem w celu wznoszenia i schodzenia).
3. Widły automatycznie opadają
Powody:
Olej hydrauliczny zawiera powietrze lub zanieczyszczenia.
Zawór nadmiarowy ciśnienia nie jest prawidłowo wyregulowany lub części uszczelniające są uszkodzone.
Rozwiązanie:
Usuń powietrze z cylindra i zastąp go czystym olejem hydraulicznym.
Wyreguluj ciśnienie zaworu bezpieczeństwa i wymień uszkodzone części uszczelniające.
II. Usterki podzespołów mechanicznych
1. Problem z wyciekiem
Powody:
Części uszczelniające (takie jak uszczelki olejowe, pierścienie typu O-ring) są zużyte lub uszkodzone.
Komponenty pękają lub połączenia są luźne.
Rozwiązanie:
Wymień na nowe części uszczelniające, sprawdź i dokręć połączenia.
Zespawaj lub wymień pęknięte elementy.
2. Niewystarczający udźwig
Powody:
Olej hydrauliczny zawiera zanieczyszczenia powodujące awarię zaworu jednokierunkowego.
Przeciążenie powoduje uszkodzenie elementów hydraulicznych.
Rozwiązanie:
Wymień na czysty olej hydrauliczny, oczyść zawór jednokierunkowy z zanieczyszczeń.
Unikaj przeciążeń i przestrzegaj obciążenia znamionowego sprzętu.
3. Pełzanie przy rozładunku
Powody:
Odkształcenie ramy prowadzi do zwiększonego tarcia.
Powietrze w cylindrze.
Rozwiązanie:
Skoryguj odkształcenie ramy, wyreguluj regulowane śruby wału rolki.
Wyreguluj nakrętkę w górnej części cylindra, poluzuj zbyt dokręcony pierścień uszczelniający.
III. Inne częste problemy
1. Awaria pompy hydraulicznej
Powody:
Zanieczyszczenia oleju hydraulicznego powodują wewnętrzne zużycie pompy.
Wał pompy jest wygięty lub łopatki są zepsute.
Rozwiązanie:
Oczyść lub wymień olej hydrauliczny, napraw wewnętrzne części pompy.
Wymień wygięty wał pompy lub połamane łopatki.
2. Problemy z zaworami
Powody:
Ustawione ciśnienie zaworu bezpieczeństwa jest zbyt niskie lub rdzeń zaworu jest zablokowany.
Cewka zaworu elektromagnetycznego jest przepalona (w przypadku pojazdów do transportu elektrycznego).
Rozwiązanie:
Wyreguluj ciśnienie zaworu bezpieczeństwa, wyczyść lub wymień rdzeń zaworu.
Wymień cewkę zaworu elektromagnetycznego, sprawdź okablowanie elektronicznych elementów sterujących.
3. Przeciążenie lub niewłaściwa obsługa
Powody:
Przeciążenie towaru powoduje przeciążenie układu hydraulicznego.
Zużyte lub uszkodzone koła wpływają na ruch.
Rozwiązanie:
Ściśle przestrzegać obciążenia znamionowego, umieszczać towary równomiernie.
Sprawdź i napraw koła, usuń zablokowane ciała obce.
Przed konserwacją należy wyłączyć zasilanie, aby zapewnić całkowite uwolnienie ciśnienia od urządzenia.
Utwórz dokumentację sprzętu, aby rejestrować czasy konserwacji i wymieniane komponenty.
Zapewnij operatorom profesjonalne szkolenia w celu ujednolicenia procedur operacyjnych.
Wdrażając te środki, można skutecznie zmniejszyć awaryjność pojazdów do transportu hydraulicznego, wydłużyć żywotność sprzętu oraz zagwarantować efektywność magazynowania i logistyki.